Slottet näs påbörjade sin förvandling

I veckan var Ubbe nere och påbörjade rivningen.

Jag är lite glad över att sluppit den första rivningen och allt vad det innebar...
mycket skräp att kasta på lusharpan...
massa kylskåp (fyllt med flerårig gammal mat hörde jag,..bläää att ni vågade öppna och kolla!!!!)
sykliga mattor med spår av stackars inneboende katter utan låda....
Trädgården äger tydligen kortare "gräs" , från gräset blev då fler ting synliga..En vägg åkte, tror det är mellan köket och toalettrummet???
Nu ska jag snart åka och hämta pappa som är försenad från landvetter och sedan ska jag vidare,Det blev möhippa för Sara!!! :) Men kom lite sent så missade det roliga (jobbiga för henne hehe).Nu har de börjat...

med rivningen...

Igår var älskling med sin far på VÅR trädgård (igår blev det sista klart,...överflyttning av pengarna)
De började riva innanätet, vissa väggar och drog ut allt det lilla som fanns! Och eldade, det fick jag se på mms.

Oväntat besök.. 
Stefan kom förbi och röjde gräs om jag förstod rätt?
Och min käraste Ninna kom med kaffe och smörgåsar.

Idag..
När vi pratades vid hade de hämtat en släpkärra hos Robban och slängt ut det äckliga golvet. Nu luktade det inte alls på samma sätt som innan, sägs det. Stackars Jonatan fick hänga med och slänga det.

Och själv...
Sitter jag på Aftonlbadet och arbetar som tecknare, än en gång :)Kindered Spirit

Käraste Anne på Grönkulla 100 år i Sverige.
Första översatta upplagen 1909
Jag har i fyra dagar varit på konferensen i Uppsala: L. M. Montgomerys Anne på grönkulla 100 år.
Där deltog jag i en "tävling". man fick skicka in sin läsarupplevelse i hop om att få med den i Åsas forskningsprojekt som avslutar med en bok med samlade läsupplevelser. Hon fick in över 300 bidrag och avslutade med 65 st. Yngsta 12 år och äldsta något på sena 80 år.


Något suddigt tagen tyvärr.
Ja min text kom med förresten! Och min lilla illustrerade bild som jag skickade med, men ni får läsa texten när vi träffas nästa gång :)

Boken börjar med citatet (här nedan). Förklarar rubriken, besläktade själar, läsupplevelser av Anne på grönkulla. (För Anne nämnde ofta i texten sin längtan efter kindered spirits)."En hjärtevän - en riktigt förtrolig vän - en besläktad själ, som jag kan utnjuta mina känslor för... 
En sån har jag längtat efter i hela mitt liv." 

Anne Shirley Konferansen var späckat av ett schema fullt av föreläsningar och härligt nog fika pauser och GOD lunch.

En föreläsning handlade om Astrid Lindgrens inspiration av Montgomery. Astrid sa ofta att hon inspirerades av den lilla föräldralösa Anne, som var full av fräknar, orange hår i flätor. Likt vår Pippi. Anne gick också på taket för att bevisa modet,... likt vår Madicken.. ju mer jag talar om likheterna ju mer slående är dem.. Skönt att höra att även Astrid Lindgren som är så älskad har fått sin inspiration ifrån någon annan :)

En annan föreläsning handlade om färger. det var också superintressant. Anne pratar nämligen på ett sätt som är riktigt förunderligt. Anne förklarar för oss att ett hem är inte ett hem utan färger. Ett träd är aldrig bara ett träd...
Som denna meningen hon nämner.. bordet har färgen som små gula valpar. 
att månen är silver, solen gul, bin låter snarare biiii än hummmmm, målad sky, flowers parfym och något är rosely warm 
(hur det kan vara det? men ändå förstår vi hur det måste kännas...)
Nu kommer jag inte ihåg mängden av varje färg, men det var långt över flera tusen gånger hon nämner färgen vit. sedan kommer de iordningen, röd, råsa, gul, guld, grön, blå, lila, brun och svart, grå, silver och rainbow.

Hon säger att färgerna gör henne yr, att hon vill dränka sig i dem, eller dricka det... :) hihi hon är ju för roligt...

"If voices had colour, your will be like a rainbow...."
Anne Shirely


En till intressant föreläsning var ju om när svenskar översätter från ett annat språk. Det är så man blir riktigt MÖRK!!!
Det är så mycket ändrat och tilllagt att jag för det första undrar hur jag ändå kan tycka att boken är bra? hur bra är den då inte på engelska? köpte dem nu på engelska... I engelska texten är hennes klänning brun,... i svenska mossgrön,... i filmen blå.... översättaren hade även ändrat på maträtter, poesidikter, blomartersom ändå är kända mm...

Författaren fick idén av Anne när hon läste en annons i tidningen om ett äldre par som ville adoptera hem en pojke men istället fick en flicka...
Och..
Om du verkligen älskar en person
 så älskar du den för den personen är 
och inte hur någon annan tycker att personen ska vara...

Allt samlat i en nöt

Sommaren har vart otroligt lång! antagligen för att det är första sommaren någonsin som jag inte kännt mig sönderstressad av känslan - måste få vara ute i solen,.. kanske inte kommer mer sol!! visst har den funnits där men inte överdriven.
Däremot har ju det ju vart annat att tänka på och tanken - vi kommer få vårt roliga i höst och i hela vår framtid kändes mer spännande än - måste ut och steka.Här är huset.

Där jag tar fotot står bilarna. Ingången är till höger och grovkök till höger. Tomtgränsen går en bit ut till både höger och vänster ner mot sjön, västersjön. Bakom huset neråt sjön. För er som inte vet ännu är det en ensam man som haft huset som gåva. Och de senaste åren kan det kännas som om han inte vart där och gjort mer än badat i vattnet. Grästet är vildvuxet, träden har sina egna liv, ängsblommorna växer fritt, blåbär, lingon, hallon, smultron och vinbär växer obehindrat. Det ligger gamla ting över trädgården, mer eller mindre samlat. Vissa saker är väldigt vårdat som panelen i bastun till tex taket på huset medan andra saker som hela husets innehåll inte går att diskutera.

Men det är så vackert, och möjligheterna som finns och de stora förändringarna som går att genomföra är fantastiska!vänster om huset är en liten friggebod som kanske blir gäststuga? längre bakom den går gränsen. Gränsen är i form av ett enkelt staket där vi har fått se att det ibland vill visa sig lite får.mellan udden och strändernaEna badsidan. Den med bastun till vänster och udden som sträcker sig ut mot höger. "Runt" den tog jag och pappa första simturen över till högra "stenstranden" Där sa mannen att det är perfekt att fiska ifrån eftersom det är ganska djupt ut därifrån. Fortsätter man åt höger ifrån det stoppet kommer man till en barnvänligare plats. Där det är ren sandbotten från gräset och ut.Udden med ena doppistället och bastun till vänster och andra doppupp och den barnvänliga till höger
Iframtiden blir det nog en grill instoppat i ett lusthus :)Det mer vilda som nog kommer bevaras så här fast något mer kontrollerat.


Om två dagar ska jag upp till Stockholm igen det ska bli underbart, vi har inte träffat varandra på över två veckor!!
Ska också bli kul att prata igenom våra ideér och börja ytterligare packning för att få med sig så mycket som möjligt ner nästa gång. Men uppe i Stockholm blir det ett tag. Nästa nerfart blir inte försen 28 aug.Johanna och Fredrik har gift sig!Numwan har fyllt 25 år!grabbarna grus spelade luffarschack
(jonatan å ubbe)också blev det några soldagar i Skrea hos sandra och jonatan (hyrt stuga)och Sofe och Robbans små underbara Mimmi och Casper har vuxit! ohc Ninna och Stefans Molly börjar verkligen komma igång me snacket!Och höll på att glömma!!!!
Sofie och jag var på VIP bio!!!!

I göteborg på bergakungen. På en sommar med göran. Vi kom in i en designad bar som hade godis....
Väl på intågande efter ett varmt välkomnande in i salongen fick vi popcorn och dricka. Tror det var max 45 pers som fick plats samt  ingen under 18 år! Stolarna var i skinn och gick att luta bakåt. Bodet emellan oss var precis lagom för att få plats med allt och avståndet till nästa stol framför var ingen fara för mina springande ben...

Tack Sofie det var helfestligt!!!!

Ikväll är det kräftskiva hos mors grannar